Chaotyczna czekoladowa kąpiel Marysi

Chodź ze mną, pasujemy do siebie!

Wyobraź sobie taki dialog (zdarzył się naprawdę, to moja krótka rozmowa ze znajomą, z którą minęłam się w windzie).

A: Me encanta tu bufanda.
B: ¡A mí también! Es mi preferida porque VA CON todo.

No dobrze, ale przecież szalik (la bufanda) nie ma nóżek, żeby gdzieś sobie chodzić! Konstrukcja IR CON w kontekście takim, jak w przykładzie, nie ma nic wspólnego z „chodzeniem z”, jak mogłoby wynikać z dosłownego tłumaczenia. Tutaj chodzi raczej o to, że szalik PASUJE do wszystkiego, ze wszystkim idzie go ubrać.

Chaotyczne KO

Wiesz, że słówko el caos oznacza „chaos, nieporządek”? A czy może oznaczać coś zupełnie innego? Przeczytaj poniższe zdanie, żeby się przekonać:

Yo les cuento cómo deberían prepararse para el examen y se quedan caos.

Ten przykład też jest z życia wzięty. Bardzo często w języku kolokwialnym można usłyszeć idiom quedarse cao / quedarse caos (ta druga wersja to już liczba mnoga). Co do ortografii, to spisałam to tak, jak słychać, ale tak naprawdę występujące tu słówko cao to przerobione po hiszpański angielskie KO, czyli „knock out” (hiszp. „fuera de combate”, nokaut).

Czyli w przykładzie chodzi o to, że gdy ta osoba opowiedziała innym, jak powinni się przygotować do egzaminu, to zrobiło na nich takie wrażenie, że wypadli z gry! Znajdziesz więcej przykładów użycia tego idiomu tutaj.

Czekoladowa kąpiel Marysi

Czy spotkałeś się z podobnymi instrukcjami na opakowaniach różnych produktów spożywczych albo w przepisach na hiszpańskie dania? Dlaczego niektóre składniki (tak jak te pokazane na zdjęciu drobinki czekoladowe do wypieków) należy wrzucić do wanny Marysi?

Jeśli lubisz pichcić po hiszpański, to z konstrukcją al baño María spotkasz się częściej niż ci się wydaje. To sposób przyrządzania niektórych potraw, na przykład kremów, albo roztapiania problematycznych składników, które w inny sposób mogłyby się przypalić. Otóż baño María to nic innego jak „kąpiel wodna”. Kiedy więc przygotowujemy coś al baño María, podgrzewamy wodę w jednym naczyniu i do tej gorącej wody wkładamy drugie, mniejsze naczynie, zawierające składniki, które chcemy roztopić.